Így keveredett bele az ukrán gázmaffia háborújába Amerika

2019 december 05., 10:01
  • Donald Trump a demokraták gyanúja szerint azzal zsarolta Ukrajna elnökét, hogy nem utal neki pénzt, ha nem segít bebizonyítani, hogy Joe Biden nemtelen eszközökkel segítette az ukrán gázüzletben érdekelt fiát.
  • Joe Biden négy éve azzal zsarolta Ukrajna előző elnökét, hogy nem kap az országa hitelt, ha nem rúgja ki a főügyészt, aki vonakodott nyomozni az oligarchák, például a földgázon meggazdagodott nagyurak ellen.
  • Trump ügyvédje idén azoknak ukrán oligarcháknak az együttműködését kereste, akiket az Obama-kormány segítségével szorítottak ki Ukrajnából.
  • Az ukrán gázüzletben elképesztő pénz van, ami politikai és gazdasági szempontból is érdekli az amerikaiakat. Jól bele is keveredtek a kelet-európai maffiaháborúba.

“Megkérdeztem tőlük, hogy látnak-e az ajtómon olyan táblát, hogy itt lehet Zelenszkijnél időpontot foglalni. Mondták, hogy nem. Erre azt mondtam nekik, hogy akkor rossz helyen jártok” - így idézte fel Igor Kolomijszkij, milyen volt az, amikor Tel Aviv-i száműzetésében felkereste őt Lev Parnas és Igor Fruman, a két floridai ügyvéd, néhány nappal azután, hogy Zelenszkijt választották Ukrajna elnökévé.

A két ügyvéd a Szovjetunióban született, és Rudy Giuliani embereiként mutatkoztak be. Giuliani a 80-as években az amerikai igazságügyminisztréium harmadik embere, a 90-es években New York polgármestere volt, és mostanában Donald Trump ügyvédjeként keresi kenyerét. Kolomijszkij pedig az egyik leggazdagabb ukrán oligarcha, akinek a tévécsatornáján lett sztár a tavasszal megválasztott új ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. A találkozó után nem sokkal Kolomijszkij elhagyta Izraelt, hazatért Ukrajnába, hogy megpróbálja visszavenni az előző elnök idején államosított bankját. Most azt állítja, hogy határozottan visszautasította Giuliani ügyvédjeinek ajánlatát.

Az ajánlat arról szólt, hogy vegye rá Zelenszkijt, az új ukrán elnököt, hogy indítson eljárást, aminek a végén az ukrán hatóságok hivatalosan is megállapíthatják, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt, vagy legalább a fia, korrupt üzelmeket folytatott Ukrajnában. Cserébe Giulianiék azzal kecsegtették, hogy elintézik, ne nyomozzon tovább az FBI Kolomijszkij ellen pénzmosás miatt.

Igor Kolomijszkij.
photo_camera Igor Kolomijszkij. Fotó: VLADYSLAV MUSIENKO/AFP

Hogy Kolomijszkij tényleg ilyen keményen elhajtotta-e az ügyvédeket, akiknek végső megbízója az USA elnöke volt, arra azért nehéz lenne mérget venni. Főleg annak tudatában, hogy amikor idén októberben Parnast és Frumant letartóztatták Washingtonban - az ukrán balhétól független pénzügyi csalások vádjával - akkor kiderült, hogy előző este többek között Kolomijszkijjal beszéltek telefonon. Kolomijszkij erről azt mondta, hogy tovább folyt az alkudozás köztük, és ő azt a feltételt szabta, hogy ha hazaviszik Dmitrij Firtast Kijevbe, akkor számíthatnak rá, hogy ő is a kliensük lesz.

Dmitrij Firtas szintén egy igen jelentős ukrán oligarcha, aki már 2014 óta nem hagyhatja el Bécset, mert az USA egy Indiában elkövetett korrupciós bűncselekménnyel vádolja, és kiadását kérik az osztrák hatóságoktól. A két floridai ügyvéd közül Parnas neki is dolgozott, hivatalosan mint tolmács. Amikor letartóztatták Parnast és Frumant, éppen a Bécsbe tartó gépükre vártak egy washingtoni repülőtéren.

Firtas jó tíz éve még Budapesten volt állandó vendég: az Arany János utcában volt gázkereskedő cégének a központja, a Bank Center nevű az irodaházban. Ha ránézett itteni cégére, az Emfeszre, akkor egy terepjárónyi fegyveres testőr kísérte. Ha telefonált, akkor nem ért a mobilhoz, hanem egyik embere tartotta az arcához. Mindenki láthatta, hogy nagy úr. Még most, öt éve tartó bécsi fogságában is az, hiszen az USA elnökének ügyvédje kereste a kegyét.

Dmitrij Firtas
photo_camera Dmitrij Firtas Fotó: Andrey Iglov/RIA Novosti

Ez az izgalmas történet csak egyetlen szál abban a kavalkádban, ami miatt Donald Trump ellen a demokraták vádeljárást indítottak. Hogy a teljes történet érthető legyen, vissza kell menni legalább 2014 elejéig.

A majdani forradalom után az USA ráment az ukrán gázkereskedőkre

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.