Budapesti kerületek egy rejtélyes parkolási szoftver csapdájában

  • A fizetős övezetekhez tartozó önkormányzatokban egy olyan cég szoftverét használják a parkoló autók ellenőrzéséhez, ami alig árul el magáról valamit. 
  • A kerületek átalánydíjai között óriási, nehezen magyarázható különbségek vannak.  
  • Ha egy önkormányzat egyszer leszerződött a céggel, akkor nagyon nehéz megszabadulni tőle. 
  • A főváros kerületei függővé váltak egyetlen magáncég informatikai szolgáltatásától.
  •  Karácsony Gergely, zuglói polgármesterként az önkormányzati kampányban, a szocialistákkal szembe menve, megpróbált kiszabadulni a csapdahelyzetből. 
  •  Titokban készítettek egy új parkolási szoftvert, ami a kiút lehetett volna. Nem lett.

444: A Sessionbase parkolási szoftverét használják a legtöbb helyen Budapesten. Viszont a 12. kerület havonta nettó 14 és fél millió forintot fizet érte. Máshol, például a Várban…

x: Másfél millió alatt. Mindent tudok. 

444: De miért van ekkora különbség?

x: Hol milyen éhesek a gazdik. 

(Az idézet az egyik legnagyobb parkolási vállalat fejével folytatott háttérbeszélgetésből származik)


2019. decemberben a 12. kerület parkolást intéző önkormányzati cége, a Fáber kft. 870 milliós (bruttó 1 milliárd 104.9 millió forint) megbízást adott a Sessionbase kft-nek, ami azt jelenti, hogy a Hegyvidék öt éven keresztül nettó havi 14,5 millió forintos bérleti díjat fizet a parkolásellenőrzést kiszolgáló informatikáért. Miközben a szomszédos I. kerület, a Vár ennek tizedét, havonta egymillió négyszázhúszezer forintot fizet a Sessionbase csomagjáért. Zuglóban 2020. tavasszal Horváth Csabáék ugyanezzel a céggel állapodtak meg, ők havi nettó 8 millió forintot fizetnek a szolgáltatásért. Erzsébetváros pedig 2020. nyarán rendelte meg ugyanettől a cégtől a parkolás ellenőrzéséhez szükséges informatikai pakkot, havonta nettó 5 millió forintért.  

A Sessionbase vezetőjét, Schäffer Zoltánt megkerestük, hogy adjon magyarázatot az  árkülönbségekre, aki az alábbi választ küldte: „Figyelembe vesszük az adott partner igényeit, ügyszámát, parkolóhelyeinek számát, működési területét, a feladatot elvégzők számát, a keletkezett adatok mennyiségét is. Nincs két egyformán kialakított rendszerünk. Ezért nem lehet összehasonlítani az egyes partnereinkre vonatkozó árakat, ahogy azt Ön megtette.”

Nem lehet összehasonlítani

Tehát számos budapesti kerület ugyanannak a cégnek szoftverét használja a parkoláshoz, az áraik között akár tízszeres árkülönbség is előfordul, de ezeket a cég szerint nem lehet összehasonlítani. 

Akkor azt nézzük meg, hogy egyetlen kerületen belül azonos feltételek mellett, hogyan változtak a Sessionbase árajánlatai!

Hat éven keresztül Ferencvárosban is a fenti céggel dolgoztak. 2014-ben még havi bruttó ötmillió 75 ezer forintot fizettek a szoftverért, 2018-ban már bruttó 8 millióra nőtt a havidíj. Majd 2019-ben a kerület vezetése lecserélődött, akik új parkolási rendszer felépítésébe kezdtek.  A Sessionbase-től új ajánlatot kaptak, amiben változatlan feltételek mellett már jóval kedvezőbb ár szerepelt. 

„A jelenleg általunk biztosított szoftver liszensz további használatának, a szolgáltatási színvonal fenntartásának, valamint az eddig is általunk biztosított eszközök további használatának változatlan biztosítása havi átalánydíjas konstrukcióban: 2 400 000 Ft+Áfa/hó.”

Tehát az új vezetés változatlan paraméterek mellett egy olyan ajánlatot kapott, amiben a 2018-as ár felénél is kevesebb szerepelt. Schäffer Zoltán levelében nem adott magyarázatot az árzuhanásra.

Kovács Gergely, a Kutya Párt hegyvidéki önkormányzati képviselője előbányászta a kerület korábbi parkolószoftveres tendereit, mindegyiket a Sessionbase nyerte. Az árak az alábbiak szerint alakultak: 

A cég 2012-ben a parkolás szoftveres kiszolgálását még az I. kerületihez hasonló, alig magasabb áron, havonta 1 795 000 forintért vállalta. A következő két évben kiírt közbeszerzéseket változatlan árral nyerte a cég, majd 2015-ben hatalmasat ugrott a tarifa, havi nettó 13 millió forintra, ami 2019-ben tovább növekedett havi nettó 14,5 millióra. 

Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás 2014-ben még évente csupán 21 milliójába, 2020-ban viszont már évi 174 millióba (nettó, azaz áfa nélkül) került a hegyvidékieknek. Megnyolcszorozódott az ár.

Milyen szoftver kell a parkoláshoz?

A parkolás ellenőrzését nem csak az utcán flangáló parkolási ellenőrök végzik, akik csekkolják, hogy van-e érvényes jegy a szélvédőn. Az elmúlt 25 évben kütyüket is bevetnek. Leegyszerűsítve annyi történik, hogy az ellenőrök a kezükben PDA-val járkálnak, amibe beírják a parkoló autó rendszámát, a szerkezet pedig egy adatbázisból kikeresi, hogy van-e lakossági engedélye a gépjárműnek, tehát ingyenesen várakozhat vagy, hogy fizetett-e a parkolásért a mobiltelefonjával. Ha nincs érvényes jegye és a PDA is azt mutatja, hogy sáros, akkor a szerkezettel képeket lehet készíteni, és el lehet indítani a pótdíjfizetési eljárást, közterület felügyelők esetében pedig a bilincselést és a bírságolást. 

Ostobaság túl keveset fizetni!

Tehát a Sessionbase azt mondja, hogy nem érdemes összevetni a budapesti kerületek licenszárait. Valóban nem egyszerű. De nem azért, mert például a ferencvárosi és a zuglói parkolási rendszer olyanok volnának, mint az alma és a körte. Azért van nehéz dolgunk, mert a parkolási cégek és az önkormányzati cégek közötti megállapodások és tenderek ezt változatos módokon megnehezítik. Egyfelől azt sem lehet tudni pontosan, hogy a 12 fővárosi kerületből, ahol van fizetős parkolás, hányban van jelen a Sessionbase. Információink szerint tízben, de az ügyvezető nem válaszolt az erre irányuló kérdésünkre sem. A fővárosnál nincsenek erre vonatkozó dokumentumok.

A Sessionbase több kerületben szinte láthatatlanul van jelen. A alvállalkozói lánc alsóbb fokán bújik meg. A kerületektől kikért parkolási szerződésekben gyakran nem hogy a szoftver ára, de még az informatikai cég vagy a szoftver típusa sincs megjelölve. Ennek okáról kérdeztük a céget, de nem kaptunk választ:

„Ha információink helyesek, Újbudán és Józsefvárosban önök a SIS Parking Kft.-vel működnek együtt. Ezekben a szerződésekben az önök cége nevesítve van? Józsefvárosban a szoftver sok oldalas műszaki leírásában egyszer sem találkoztunk a Sessionbase nevével. Ennek mi lehet az oka?”

Újbudával több, mint három hónapja levelezünk, de nem adnak választ arra az egyszerű kérdésre, hogy milyen informatikai céggel működnek együtt, és mennyit fizetnek a szolgáltatásért. Józsefvárosban a dokumentumokban ugyan nem szerepel a Sessionbase neve, de a téma kerületi felelőse végül levélben megerősítette, hogy az ő szoftverükkel ellenőrzik a parkolást. Hogy pontosan mennyiért, az máig nem derült ki.

Ha felmegyünk a Sessionbase oldalára, akkor sem leszünk okosabbak. Ugyan egy 25 éve a közfeladatokban aktívan résztvevő informatikai cégről van szó, ennek ellenére a honlapjukon semmilyen más információ nem található, csak egy telefonszám, és négy darab idézet, köztük az alábbi:

„Alig van ezen a világon olyasmi, amit ne tudna valaki egy kicsit rosszabbul csinálni, és valamivel olcsóbban eladni. Azok az emberek, akik csak az ár felől tájékozódnak, jogos zsákmányai lesznek az ilyesfajta mesterkedésnek. Ostobaság túl sokat, de még rosszabb túl keveset fizetni! Ha túl sokat fizet, elveszít némi pénzt, ez minden. Ha ezzel szemben túl keveset fizet, olykor mindent elveszít, mivel a megvásárolt tárgy a neki szánt feladatnak nem tud eleget tenni. A gazdaság törvénye tiltja, hogy kevés pénzért nagy érték járjon. Ha elfogadja a legalacsonyabb ajánlatot, a vállalt kockázat miatt valamennyit hozzá kell számolnia. És ha ezt teszi, akkor arra is van elég pénze, hogy valami jobb termékért fizessen!” /John Ruskin/

Amikor próbáltuk kideríteni, hogy a 12. kerületben 2015-ben miért ugrott meg 1,7 millió forintról 13 millió forintra a Sessionbase-nek fizetett havidíj, akkor forrásainktól lépten-nyomon abba a magyarázatba ütköztünk, hogy a parkolás informatikai rendszerét összevonták a közterület felügyelet rendszerével. Magyarul a kerületi közteresek is használják a rendszert, a tilosban parkoló autósokkal szemben a kerékbilincselési és egyéb szabálysértési eljárásokat a Sessionbase szoftverével indítják el. De ez nem igazán magyarázza meg, hogy több mint 11 millióval emelkedett a havidíj. Ezt onnan is lehet tudni, hogy 2018-ban a Hegyvidékhez hasonlóan Ferencvárosban is megpróbálták a parkolás mellett a közterület felügyeletet beszervezni a Sessionbase alá. A felügyelet nem kért az ajánlatból, inkább fejlesztettek egy szoftvert maguknak összesen négy millió forintért, ami tartalmazta a rendszer kétéves támogatását és karbantartást is. 

Tehát a 9. kerületben egy egyszeri, négymilliós befektetéssel kiváltották azt, amiért a hegyvidék havonta 11 millió forintot fizet (!!!).

A szoftver csapdájában

Az ár drasztikus emelkedésének az is lehet oka, hogy ha egy önkormányzat egyszer leszerződött valamelyik informatikai céggel, onnantól kezdve, nagy mértékben kényszerpályán mozog. A rendszer működése, a tudás, a technológia determinálva van. Különösen így van ez a parkolási szoftverekkel. Ugyanis a pótdíjazás, a késedelmi díjas eljárások gyakran hónapokig, akár évekig elhúzódnak. A IX. kerületben, amikor lejárt a Sessiobase kft-vel kötött szerződés, akkor döbbentek rá, hogy sok százmilliós kintlevőségeket a cég szoftvere nélkül szinte lehetetlenség behajtani. 

De nem csak praktikus okokból nehéz megválni a Sessionbase-től. Vannak Budapesten olyan politikai erők, amik úgy tűnik, hogy foggal-körömmel ragaszkodnak a cég szolgáltatásaihoz.

A szocialista frakciónak nincs kellő bizalma az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltjében

A 2019-es önkormányzati választási kampány forró témája volt a parkolás. Karácsony Gergelyt parkolóautomatának öltözött fidelitasosok kergették, hullazsákot húztak a kerületi parkolóórákra, a sajtó pedig azzal volt tele, hogy Zuglóban gazdasági csoda történt: az, hogy pénzt szednek az autósoktól, veszteséget termel a kerületnek. Valóban gondok voltak a XIV. kerületi parkolási rendszerrel, ami a szocialisták és a fideszesek háttéralkuja révén jött létre. A két párt, szinte koalícióban, csont nélkül szavazta meg a közbeszerzés végeredményét. A probléma gyökere az volt, hogy olyan drágán dolgoztak a magáncégek, amik az üzemeltetést és az ellenőrzést végezték, hogy az felemésztette az összes bevételt, amit az autósok befizettek. Karácsony Gergelynek, aki a főpolgármesteri székre aspirált, lépnie kellett. Elhatározta, hogy a parkolás ellenőrzését elveszik a magáncégektől, és az önkormányzat a saját kezébe veszi a dolgot. Kapóra jött, hogy az egyik céggel, akik alá a Sessionbase is tartozott, éppen lejárt a szerződésük.

 De Karácsonyék nem sejtették, hogy ez mennyire kemény menet lesz. 

És nem a Fidesz miatt. A kerületi erős ember, a szocialista Tóth Csaba által háttérből irányított MSZP-frakció nyíltan szembe ment a polgármesterrel. Végül egy feszült hangú testületi ülésen, a nyilvánosság előtt dőlt el a kérdés. Akkor így írtunk a vitáról: Az MSZP-és képviselőket érezhetően egy egész szakemberekből álló gárda készíthette fel az ülés előtt. Olyan alapossággal mentek bele a parkolás szakmai részleteibe, hogy az egyszeri néző azt hihette, évtizedek óta ez a szakterületük. Az őrök PDA-jának technikai részleteitől, a betanítás időtartamán át, a munkaruhák kopásán keresztül, a női és férfi ellenőrök számára felállítandó mosdók költségéig minden apró komponensbe bele akartak látni. A fideszes képviselők kényelmesen hátradőlhetek, és élvezhették a műsort. 

Azért is érdekes a szocialisták alapossága, mert ha valaki megnézi azt a 2017-es testületi ülést, amin a fizetős parkolási közbeszerzést lezárták , az MSZP- frakció közel sem volt ilyen kötekedő, olyannyira nem, hogy amikor más képviselők akadékoskodtak, akkor hangosan tiltakoztak, hogy inkább szavazzanak, és „ne bohóckodjanak már”. 

Tehát a szocialisták annyira ragaszkodtak a Sessionbase-hez és a vele társuló több parkolási vállalkozóhoz, hogy az önkormányzati kampány közepén nyilvánosan próbálták elgáncsolni Karácsony menekülési tervét. 

A polgármesternek egy idő után láthatóan elfogyott a türelme, és az alábbiakat vágta az egyre hangosabban kötekedő szövetségesei fejéhez: 

„Amennyiben a szocialista frakciónak nincs kellő bizalma az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltjében, az MSZP által támogatott zuglói polgármesterben, és az MSZP által támogatott főpolgármester-jelöltben, akkor ne szavazzák meg az előterjesztést.” 

A szocialisták végül fogcsikorgatva, de megszavazták Karácsony javaslatát. A folyamat elindult. Az önkormányzat alkalmazott parkolóőröket, vásárolt nekik formaruhát és eszközöket, majd nekilendültek, hogy megtárgyalják a Sessionbase Kft-vel a szoftveres szerződést. A licence addig havonta bruttó 10 millió forintjába (10 160 000 forint), évente majdnem 122 millió forintjába került az önkormányzatnak, amit sokalltak. Ők is tudták, hogy az I. kerületben ennek a töredékét kéri el a cég. De az informatikai cég nem volt partner az alkudozásban, először tárgyalni sem akart az önkormányzattal. Ez furcsa volt, de igazán akkor lepődtek meg a zuglóiak, amikor megpróbáltak más, olcsóbb céget találni a Sessionbase helyére. Megkeresték azt a céget is, akik Szegeden adják a parkolás informatikai támogatását, de ők azt válaszolták, hogy rossz tapasztalataik vannak a budapesti tenderekkel, félnek a fővárosban ringbe szállni, így inkább nem is adtak ajánlatot. Úgy tűnt, hogy nincs reális lehetőség arra, hogy leváltsák a Sessionbaset, és leszorítsák az informatikai költségeket. 

Ekkor felmerült, hogy mi lenne, ha az önkormányzat fejlesztetne egy saját szoftvert. A munkával a Komunáldata nevű céget bízták meg. 

A váltás folyamatát akkor végigkísértük. Többször beszéltünk a projekt felelőseivel, akik elmondták, hogy egészen bizarr helyzet alakult ki Zuglóban: a helyi MSZP elől el kellett titkolni, hogy parkolási szoftver készül, és a programozás költségeit is el kell rejteni a költségvetésben, mivel a szocialisták továbbra is ellenezték a rendszer átalakítását, és forrásaink szerint akadályozhatták volna a munkát, mivel az ő szempontjuk az volt, hogy a ciklus végén járnak, pár hónap múlva Karácsony lelép, jön az MSZP-és Horváth Csaba, és akkor visszaszerezhetik az irányítást a parkolás felett. 

De a fejlesztéssel megbízott cég időben, a választásokat megelőzően elkészült az új szoftverrel. Húsz éve, még kemény küzdelem volt összebarkácsolni egy ilyen programot, és rávarázsolni egy kis PDA-ra, de 2019-ben a szoftver elkészítésével megbízott Komunáldatának ez már nem volt akkora kihívás, két hónap alatt elkészültek a munkával. Viszont Karácsonyék a kampány finisében már nem üzemelték be az új programot,  ősszel pedig Zuglóban a szocialista Horváth Csaba nyerte a polgármesterválasztást, aki 2020. májusban visszatért a Sessionbase-hez, és a korábbi áron újra szerződést kötött a céggel. A 2020. február 27-i testületi ülésen Várnai László fogadást ajánlott a polgármesternek. Egy havi fizetését tette fel arra, hogy a Sessionbase nyer. Igaza lett. 

Tarlós István 16. pontja

Emlékezetes, hogy 2019-ben Tarlós István a Válaszonline-nak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy 16 dolgot kért Orbán Viktortól, amiből egyetlen pontra mondott nemet a miniszterelnök, a parkolás (és a közterület felügyelet) egységesítésére. 

Mit jelent az egységes budapesti parkolás?

Például azt, hogy a főváros vagy a kerületek közösen fejlesztetnek egyetlen parkolásellenőrző szoftvert, ami az ő talajdonukba kerül, és egységesen használják az összes kerületben. Ezzel megszűnnének a licenszdíjak, a kerületek nem kerülnének informatikai cégek csapdáiba, és nem lehetne politkai hátszéllel, túlárazott szerződésekkel lehúzni egyes kerületeket, milliárdok maradhatnának a budapesti kasszában, viszont a gazdik éhen maradnának. 

Címlapkép: Kiss Bence alkotása