Károly visszatér: „Az egész napom kuka, gyenge vagyok, mint az őszi légy”

Koronás barátunk, Károly, visszatér!

Még március-áprilisban rengetegen olvasták a 444-en Károly, a koronás magyar családapa 3 részletben közölt, részletes, pontos és tárgyszerű vírusnaplóját arról, hogy milyen volt koronavírusosnak lenni Magyarországon a Járvány első hullámában. 

Az első részből kiderült, hogy hősünk március 5-én tapasztalta az első enyhe tüneteket, 9-én már gyógyszert szedett a bajaira, aztán majdnem két hétig szenvedett otthon, míg  21-én be nem ment a Lászlóba, és ott ki nem derült, hogy tényleg koronás, hogy utána otthoni karanténban gyógyuljon tovább. Ez utólag is érdekes olvasmány azoknak, akik kiváncsiak arra, mit is érez az ember, amikor megfertőződik.

A másodikból megtudhattuk, milyen otthon lábadozni, hullámzó állapotban, néha visszaesve, bizarr tünetektől gyötörve.

A harmadik meglepetésre talán még drámaibbra sikerült, mint az első. Károly ugyanis, aki azt hitte, hogy az unalmas és elkerülhetelen gyógyulás felé vitorlázik, egy hónappal és egy héttel a betegeskedés kezdete után annyira rosszul lett, hogy napokra bekerült a Lászlóba. Ahol viszont a letaglózó tünetek ellenére minden tesztje negatívnak bizonyult. 

A napló eddig közölt része április 23-án ott ért véget, hogy Károly két negatív PCR-tesztetet produkált, a betegségen hivatalosan már átesett, de utóhatásokat mutató exbetegként otthon lábadozik. Innen folytatjuk most.

Mi történt április vége óta? 

Tömören:

  • Károlynál is előjött a Covid azóta jó pár ismerősömnél is tapasztalt, markáns utóhatása, a pulzus durva felpörgése, néha enyhe terhelés hatására, néha már anélkül is. 
  • Bár különböző okokból az azóta eltelt időben több negatív PCR-teszet is produkált, hősünk több hónap eltéréssel kétszer is visszaesett, lényegében ugyanazokat a tüneteket mutatva, mint amikor igazoltan beteg volt. 
  • Az egyik ilyen visszaesése jó pár napig eltartott.
  • Tapasztalt egy érdekes utóhatást, az első gyógyulás időszakában: időszakosan sokkal jobban bírta az ivást, mint normálisan, de aztán eltűnt ez a szuperképessége.
  • Ő azóta is maszkot visel a legtöbb nyilvános élethelyzetben és azt gondolja, hogy leginkább munka közben fertőződhetünk meg.

Részletesebben:

Április 24., péntek. Kábé minden órában fenn voltam. Már félek leírni, de csütörtök este éreztem, valami nem az igazi, komolyan felmegy a pulzusom, ha felállok vagy megyek. Ez azt jelenti, hogy nekem általában 50 és 65 között mozog, köszönhetően a sportnak. Most fekvő helyzetben 70 és 80, ha felállok felmegy 120 körülire, majd visszamegy 100-110-re. Ha mozgok huzamosabban, mondjuk sétálok, vagy állok, akkor a rekord 137. Nem jó érzés, sőt, ha gyors vagyok, meg kell támaszkodnom, mert elhomályosul és nagyon nyom hátul a fejem. 120 felett remeg a kezem. A legjobb az egészben, hogy ha visszafekszem 5 perc alatt helyreáll, na nem az 55 re hanem a 80-ra. 

Na mi legyen, biztos a hipochondriám vagy egyszerűen pszichoszomatikus? Megmérem a vérnyomásom, felső érték 125-138 között, alsó 77 és 87 között, ez rendben. Beveszek egy fél xanaxot, semmi hatása. Felhívom a háziorvost, nagyon aranyos, nem tud segíteni, mondja: én is csak most tanulom magával együtt, én vagyok az egyetlen betege szerencsére. Érdekes dolgot mondott, komoly front van meg szél, köze lehet hozzá. Mondom neki nem nagyon hiszek ezekben a dolgokban. Felír azért egy béta blokkolót, hátha. Megnéztem a barométert, tegnap este még 1050 volt, ma délután 999 HPa, nem semmi azért. Felhívom a kórházat, van-e ilyen tapasztalat, a doktornő szerint nincs, de jól hangzik. A legszebb az egészben, hogy délutánra eláll a szél, és múlik el, vagyis lecsökken, komolyan. 

Este kapok egy kontaktot és egy vidéki kardiológus hölggyel beszélgetek egy órát, kikérdez mindenről, leletek, tünetek, eredmények. Azt mondja ne izguljak, bár nem jó érzés az átlagos 60-as pulzus helyett 110-120-szal járni, de higgyem el, hogy nem szívprobléma és tudjam be a vírusnak. Olyanokat olvasott, hogy még 3 hónap után is van/lehet hatása. A béta blokkolóról felvilágosít, hogy tüdő érintettséggel tilos beszedni, nem is gondoltam rá. Azt mondta nézessem meg a pajzsmirigy hormonjaimat, mert a vírus előidézhet túlműködést. Érdekes, a háziorvos is erre utalt, amikor beutalóról volt szó, mondta, hogy bár negatív vagyok, de ne menjek be, mert nem kaptak védőfelszerelést. Kíváncsi vagyok hol lehet most laborálni?

Április 25., szombat. Megint jól aludtam, csak két ébredés. Szinte minden tünetem elmúlt, még a pulzusom és ezzel a közérzetem vacakol, de meg sem mértem, nem éreztem, hogy kellett volna, magas. Egy biztos, könnyen fáradok.

Vasárnap. A helyzet változatlan, a pulzusom és ezáltal a közérzetem nem a legjobb, ráadásul kicsit zsibbadnak a végtagjaim, kezem lábam. Halványan olyan mintha bizseregne, szúrna. Nem vagyok nyugodt, kifejezetten jót tett a stroke-os cikk a neten. Bepróbálkozom egy laborral hétfőn valakinél. Nagyon érdekes dolgot vettem észre az eeszt-n. Az eseménykatalógusban 04.25-én 18:46-kor jelölve van egy laboratóriumi vizsgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központban. Ebben az időpontban szombaton, azaz tegnap otthon voltam. Egy magyarázat lehet, a kórházban levett kábé egyhetes véremet kezdték vizsgálni. Minek tették fel ide? Hol az eredménye? A dokumentumoknál nincs. Van viszont ellátás kezdete: a fenti időpont, ellátó orvos, beutaló orvos is. EHR dokumentum nincs. Csinos.

Április 27., hétfő. Különös cikket találtam a neten, tünetek tekintetében olyan, mintha saját magamat látnám. Van egy rossz hírem a hölgynek, hogy nálam még nem zárult le. Azért ízlelgetem a mondatokat, mert ilyen jól nem tudtam megfogalmazni, össze is foglalom egy kis táblázatban:

Tünetnapló
Timi (45) Saját
hőemelkedés (37.-37.2 között folyamatosan, egyszer volt 37.6) - annyi háttér információ, hogy gyermek koromban tüdő asztmás voltam, gyakori 40 fokos lázzal, viszont mióta kinőttem nagyon ritkán vagyok lázas Pontosan rám illik, kivéve a gyerekkori tüdőasztmát, azt szerencsére megúsztam. Helyette komoly pollenallergia. Lázas ritkán vagyok de komolyan megérzem.
gyakran olyan mintha ”belső lázam” lenne, úgy érzem tüzel a fejem, de nincs lázam Nagyon komoly tünet, napokig azt hittem, hogy nem vagyok normális, eddig mindig megéreztem, ha felment a lázam, most bár mértem és éreztem nem volt. Néha most is tapasztalom, 6 hét után.
a legjellemzőbb, nagyon fura megfogalmazni, hogy olyan ”betegség érzetem van” amit még soha nem éreztem Bingó, üdvözlet a klubban, bár nagyjából időben egyezünk.
az első héten ”folyamatos szédülés” hányinger, rossz közérzet, gyengeség Szerencsére a hányinger elkerült, a többi megvolt.
kiemelném a „furcsa ízt a szájban és szagot” az orrban, amitől nem érzek más ízt és szagot rendesen. Bár ilyet még soha nem éreztem, de ha nagyon hasonlítani kell valamihez, akkor fémes ízt mondanék A furcsa íz elkerült, de az érzékek elvesztése nem, pár nap egy hét alatt elmúlt.
étvágytalanság, eszem, mert tudom, hogy kell, de soha nem vagyok éhes és kicsiket eszem és nem kívánok igazán semmit Első két hét tünete, majd a visszaesés eleje.
többször „hasmenés” Második hét tünete, minden komolyabb étel fél óra alatt távozott.
kicsit szürke arc, karikás szemek Nem tapasztaltam, bár a videokonferencián szóltak párszor hogy nem éppen jól nézek ki.
az „orrom inkább bedugulva” van, mintsem folyik (nehezen fújható). Nagyon sűrű, ragacsos orrváladék, extrémen száraz orr nyálkahártya Nagyon durva tünet, nekem legalább 2 hétig tartott, csak nasivinnel lehetett kordában tartani, később sós vizes öblítéssel, ez jött vissza először. Orrváladék jelentéktelen.
a torkomban pedig inkább egy fura érzés van, nem kimondottan fáj,”száraz garat” Pontosan, annyival megspékelve, hogy nekem a torkom még nyeléskor valamiért kattog is.
olykor füldugulás, fülcsengés Igen, jobb fülem azóta is nyom, a csengés főleg esténként jött elő zavaróan
olykor homályos látás, szem égés, száraz szem Utólag tudatosult, egy ideig arra gondoltam, hogy az általánoshoz képest sokat telefonoztam laptopoztam sötét háttér előtt nagy kontrasztban. 2 hét alatt elmúlt.
néha erős ”szívdobogás” Nem éreztem, csak mostanában és nem is szívdobogást, hanem azt hogy nem nyugalmi helyzetben a pulzusom 120-130 ra is felmegy minden különösebb ok nélkül, mondjuk ha felállok és kimegyek a konyhába. A sport miatt egyébként 50-65 között szokott lenni.
nehézlégzés (ez nem vészes, de van) Igen, volt egy max 10%-os plusz olyan érzés, amikor nem tudod kifújni az összes levegőt. A szaturációm viszont állandóan 97-99 között.
köhögés, de ez sem erős Igen, a 3. héttől a 4. hétig, kicsit fájt tőla a gyomrom, semmi egyéb.
mellkasi fájdalom és hátfájás, ez sem állandó és nem erős Igen, bár a hátfájás nálam láb és kézfájás, plusz fejfájás, a szemem fájt amikor mozgattam. Mellkasi is volt, nagyon diszkrét, a szegycsontom felett.
volt hogy úgy éreztem a ”bőröm ég” Nagyon fontos tünet, arcom, kezeim, könyökig, lábaim térdig.
az első naptól „nem kívánok kávét” és alkoholt, 1 pohárnál több teától hányingerem van Az alkohol kivételéven nem tapasztaltam, alkoholt viszont nem ittam március 13-a óta. Teát minden nap 2 liter, kávét nem iszom.
Forrás: az olvasó s.k.

Nagyon jó összefoglaló volt, kár hogy valószínűleg sosem tudom meg, ki is írta valójában, és sosem fogunk erről eszmét cserélni személyesen „hála” az internet névtelenségének és a fortélyos félelemnek. Jó lett volna Legeza Örssel is beszélni. Egy dologban biztos vagyok, aki ilyet ír, az átélte és nem kamuzik.

Nehéz magán vérvételi helyet találni, a vezető labornál majdnem lehetetlen, a rendelőt meg sem próbálom, kell hozzá a háziorvos, meg eddigi tapasztalat alapján vagy 2 hónap. 

Sikerült végre, ráadásul helyben. Felmerült a dilemma, elmondjam, hogy koronás voltam? Nem mondtam el, 23 ezer a labor és a többlet, amit kértem. Vajon mit szólnak az összeszurkált kezemhez, mit mondok, ha kérdik? Még nem tudom, de kitalálom. És beüt valami. Fél óra múlva ismeretlen szám hív, kiderül a László kórház, adok-e vérplazmát? Mondom persze, és lenne egy kérdésem, a labor elkészíti az általam kért pluszokat is? Azt mondja a hölgy persze, csak szóljak. Holnap megyek 12:00-re. Kíváncsi vagyok, és lemondom a maszekot, remélem nem potyára. Azt tapasztaltam, hogy a pulzusom délután 4 után kezdett vacakolni, addig rendben volt. Ma alszom először a nejemmel egy ágyban március 14-e óta.

Kedd, április 28. Nem aludtam túl jól, mert elszoktam a társaságtól, de szerencsére csak kétszer voltam fenn. Elmentem a kórházba, aláírtam egy köbméter nyilatkozatot a hozzájárulásról, készítettek 2 pcr tesztet és vettek vért is elemzésre, és állítólag megcsinálják a vizsgálatokat is. Nagyon rendesek voltak, állítólag 2 nap múlva eredmény. Este már két labor fenn is volt a helyén. A pcr két teszt azért kellett mert egy megy a kórháznak, egy meg a NNK-nak külön-külön. Hogy miért, az nem derült ki, mint ahogy az sem, hogy mit csinál az NNK Légúti Vírus osztálya a szombati laborommal, amikor is otthon voltam, és nem vettem észre, hogy valaki vért vett volna tőlem. Csak szólok, hogy a család sem vette észre. 

Néztem egy videót, ahol egy srác felvette az otthoni mintavételét, nem kamu. Olyan volt, mintha magamat láttam volna. A kórház után elintéztem pár dolgot, és nem erre számítottam, emberek mindenfelé maszk nélkül, boltban üzletben, mindenhol. Nem mondom, hogy mindenki olyan peches, mint én, de azért ez nagyon durva. Volt olyan eset ahol egy boltban volt 5-6 eladó és 2 vevő, rajtam kívül senkin nem volt. Majdnem rájuk szóltam, figyi pozitív voltam! Délután-este megittam pár sört, nagyon jól esett, mondjuk semmi hatása nem volt, de az érzés mindenért kárpótolt, holnap megismétlem.

Szerda. Határozottan javulófélben vagyok, könnyen fáradok, de megoldom. A Kórház feltette a plazmadonor vizsgálatokat az eesztre, a záróm még most sincs fenn.

Csütörtök. Felhívtam a háziorvost, hogy holnaptól zárja le a betegszabadságomat, elküldte email-en. Tegnap az NNK és a Vérellátó is feltette a laborokat. A 7. pcr tesztem is negatív, nem is vártam mást, sőt a vércsoportom sem változott. Várom a vérellátó hívását, lehetek-e donor, mert az eredményeket természetesen nem értem.

2020.05.01. péntek. Délben elmentem a kisboltba, amely ilyenkor is nyitva, kb 150 m2. A hórukk ember kivételével egyik dolgozón sem volt maszk. Annyi vásárló volt, hogy a húspulton is túl ért a pénztár sor, legalább 10 ember, plusz azok, akik még vásároltak. Sokan itt intézik a heti bevásárlást, főleg a szegényebbek. Persze itt minden drágább, úgyhogy megéri. Maszk senkin, a távolság az emberek közt maximum fél méter, kisgyerekkel, családdal, stb. 

Nálunk (Károly egy Pest megyei településen lakik. a szerk.) kijárási tilalom van. Ez azt jelenti, hogy este 8 tól reggel 6 ig nem lehet a közterületeken tartózkodni, kivéve munka, stb. Délután voltam a fiammal pecázni, de pont a legjobb idő előtt haza kellett jönnünk, mert 20.00 óra után már illegális. A parkolóban egy feleség perel a férjjel, aki be akarja vinni a gyereket. Majdnem odaszólok, baszki 6 hétig rohadtam, neked is ez kell? Igen? Akkor addig ki a f…om fog pénzt keresni? Miből veszel a gyereknek kaját, veszel cigit? Sört? Kevertet, köcsög??? Tök jó, hogy senkit sem érdekel a maszk a boltban, ahol 20-30-40 ember van összezárva, de nem lehet lemenni a Dunára, mert kijárási tilalom van. 

Apropó Duna, az eddigi csapások, kis ösvények kék túra méretűvé változtak, azaz annyian járnak az egyébként járatlan helyeken, hogy kitapossák. A part tele van emberrel, ennyit még sosem láttam, minden talpalatnyi helyen van valaki, horgász, kutyás, bringás, motoros, stb. Vasárnap piac lesz, a nejem horrorokat mesélt, most én is megnézem. (a 65 év felettiek fél nyolctól elállják a bejárati utat, hiába szólnak nekik a bakterek, hogy még van másfél óra.)

2020.05.02. szombat. Fel kell töltenünk a készleteinket, délelőtt kertészet, Spar, délután Lidl, Aldi. Eddig szatyorban éltem, most már kidugtam a fejem, ezért tartunk itt. Az emberek felén nincs maszk 90%-okukon kesztyű. Teljesen kivagyok, az eladókon sincs. Liberálisnak tartom magamat, egyesek szerint túlságosan is, de most elszakadt a cérnám. A piacra csak maszkban engedik be az embereket kültéren, nem tudok elmenni horgászni 6 óra előtt és este nyolc után, amikor tulajdonképpen értelme van, nem mehetek el kirándulni, erre a multiknál meg szarnak mindenre. Hányok.

Vasárnap. A piacon maszk nélküli rendőrök állnak, és csak maszkos embert engednek be. Plusz a kézre spriccelés. Mondjuk majdnem víz.

2020.05.04. hétfő. Első munkanap, igaz csak home office, de mégis.

Kedd, május 05. Külső helyszín. Megdöbbentő. Mit csináljak, ha kolléga ül be hozzám? Kérjem viseljen maszkot? Nehéz kérdés, első alkalommal kértem, visszafelé már nem. Egyrészt komoly forgalom az autópályán, másrészt a vidéki kisvárosban emberek a presszó asztalánál. Kávéznak, üldögélnek. Az üzleti megbeszélésen 20 ember 60 m2-en, ablak nincs nyitva egy azaz egy emberen van maszk. A következő turnus a miénk, kérdezem a cég második emberét, náluk mi a policy? Az hogy nincs policy, aki akar visel. Hát én viseltem.

Szerda, még nagyobb forgalom az autópályán, a benzinkúton szigorúan maszkban. Mondjuk megint kolléga ül mellettem, már nem erőlködöm a maszkkal. A megbeszélésen sem, hatan vagyunk hatvan m2-en. A záróm nincs fenn a felhőben, már nem is lesz. Jövő keddre megyek donornak egy maszek helyre. Hozzánk nem ért el a tesztelés. Így elég fals lesz az eredmény, pont a veszélyeztetetteket kellene tesztelni. Ha csak olyanokat választottak ki, akik nem voltak kontaktok, akkor elég hamis lesz az eredmény.

Csütörtök. Home office. Elkezdik szervezni a focikat, az egyik hely május 20-án nyit. A másikra már most mennének, mondom nekik, kellemes intubálást. Ugyanez a gyerekekkel, már tartanának edzéseket. Tök jó, azt mondják az okosok, hogy óvatosan, meg vigyázva, meg stb, hülyék ezek? Ez meg mit jelent? Imádkozzunk, vessünk keresztet, szúrjuk a vudubabát, vagy köpjünk hátra hármat a bal vállunk felett pontban éjfélkor? Idióták, szívesen elmesélem nekik milyen a László ambulancia, vagy az ideiglenes kórterem, esetleg a pozitívok szobája. Nagyon kíváncsi vagyok, fertőződhetek-e újra. Egyre több embernek mondom el, hogy pozitív voltam, eddig féltem tőle.

Péntek, szombat, vasárnap teljesen átlagosan teltek.

2020. 05. 10. Vasárnap meglátogattuk a szüleimet, persze testi kontaktus nélkül, ők kizárólag maszkban.

2020. 05. 11. Hétfő, első irodai napom. Az irodavezetőnk megölelt és elsírta magát. Egy tárgyalás idegenekkel, maszk senkin. Nálunk még home office, de rajtam kívül még hárman vannak benn. Reggel megittam két fekete teát, délben meg egy kólát. és egy kávét. Nem tettem ilyet 2 hónapja, meg is bosszulta magát, ki is ütött, este hétig nyomtam a hatását.

2020. 05. 12. Kedd, megvolt a plazmaadás. Belvárosi irodaházban működik egy maszek cég, aki plazmalevétellel foglalkozik, és aztán eladja gyógyszergyáraknak. Volt is forgalom, a donorok úgy láttam pénzt kapnak, illetve mint az mlm rendszerben a donor hozhat új donort is, és onnan is van jutaléka, hmmm. A covidesekkel kapcsolatban elég felkészületlenek voltak, bár a hely olyan, mint egy NASA központ. Jártam már jó pár maszek rendelésen, de itt látszik, hogy van pénz bőven, még sok is. Csak felrémlenek előttem a László kórház vagy a Vérellátó helyiségei, és lekonyul a szájszélem. 

Van azért más is, mégpedig nagyon furcsa, hogy a velem érkező roma fiatalember elé beengedték az egy órával később érkező menedzser külsejű egyént, pedig a srácra még a felesége is várt. Nem értem, hogy erre miért van szükség, aztán meg az arc mellettem fekve, még meg sem szúrták, ölében a laptopjával nagyon elfoglalta magát. Valószínűleg rendkívül fontos dolga volt. Azt mondták 40 perc lesz, de majdnem 2 órát voltam. A legjobb a nyomtatvány volt, amin nyilatkozni kellett, hogy milyen gyógyszert szedek a mellékelt gyógyszerfelsorolás alapján. Melléklet nem volt, de szóltam, hogy ez az OVSZ sablon kérdőíve és a gyógyszerek is letölthetők a honlapjukról. Mindenesetre itt sokkal megengedőbbek mint a vérvételnél. Legalább reggel egy kis előadást nézhettem a recepción, amit az irodaházak állandó tartozékai, a szög egyszerű portások szolgáltattak. Az emberek mindig alul tudják múlni magukat. 

…közben szétszabom az újjam, kiműtik az idegen anyagot, adok még egyszer plazmát is, bár nehezen jön, vékony az erem, tartani és mozgatni kell benne a tűt. Nagyon érdekes, hogy a végén az infúziót szinte belémöntik, érzem a hidegségét az ereimben…

2020.06.07., vasárnap. X-en reggel pergetés közben fáradtságot éreztem, de nem tulajdonítottam semmi jelentőséget.

2020.06.08. Hétfőn délután, ülök a kocsiban egy partnerünk irodája előtt, amikor belémhasít hogy ragad az orrom, mint amikor, tudod a legelején. Nagyon durva érzés volt, azóta is hatása alatt vagyok. Este szintén dugulgatott, elkezdtem pánikolni, de 3 sör megnyugtat.

2020.06.09., kedd. Hajnali kettőkor hasmenésre riadok, ki is jön minden, plusz reggel még egy kicsi. Összetörve ébredek. Nem kell mennem plazmát adni, mert szervezési okok miatt… Ki is derül miután felhívom a hölgyet, hogy kevés az ellenanyagom, már nem adhatok, hmmm. Miért nem lehet ezt egyszerűen elmondani, miért kell vetíteni? Az egész napom kuka, gyenge vagyok, mint az őszi légy, alig eszem. A munkahelyen csak vánszorgok, leülni nem jó, járkálni és dolgozni jobb. Kétszer is ég az arcom, érezgetem a tüdőmet, mint régen. Bevettem egy fél xanaxot.

2020.06.10., szerda Kicsit rázogat a hideg. Vacakol a tüdőm, az orrom nem dugul, de mintha nem lenne levegő a beszédnél veszem észre. Olyan mintha minden tünetem visszajönne, csak csökkentett mértékben. A gyengeség és fáradtság is váltakozik, vannak levert időközök, meg rendesek is. Két napja úgy érzem, csak aludnék. Fáraszt a beszéd. Alig tudok hazavezetni 250 km-ről. Olyan gyenge és fáradt vagyok, hogy felhívom a vérellátót, segítsenek. Ők nem tudnak, hívjam a kórházat. Felhívtam a László plazma osztályt, nagyon rendesek menjek be holnap dél körül.

2020.06.11. Reggel 04.00 órakor ébredtem, nem is tudtam visszaaludni, újra nincs alvás, kimentem tévézni a nappaliba. Totál pánik. Bevettem egy fél xanaxot, jobb is lett, visszaaludtam, de nem mentem dolgozni, gyenge vagyok. 12-re van időpontom a Lászlóba, tegnap megbeszéltem azzal a hölggyel, aki annak idején a plazma miatt vizsgált. A plazmám már nem alkalmas, kevés benne az antitest. Totál olyan, mintha visszatérne az egész. Tünetek összefoglalva: vasárnap kicsi gyengeség, nem vészes. Hétfő délután 3 körül érzem szorul össze az orrom, estére gyengülök, és hajnalban hasmenésem van. Kedd összetörve ébredek, érzem a tüdőm, és gyenge vagyok. Délben orrcsepp. Délután gyengeség, durva aluszékonyság ég az arcom. Szerda orrom jobb, tüdőm jobb, gyengeség komolyabb, aluszékonyság. Csütörtök reggel gyengeség. Kattog a torkom. Megvolt a vizsgálat, estére az eredmények egy része is, vérkép rendben, pcr teszt negatív, covid vérteszt negatív, antitest még nincs.

2020.06.12. péntek. Antitest van, kicsit több, mint ezelőtt. Minden előjött tünetem megmaradt, szinte nincs változás. Késő délutánra elfáradok nagyon, este nem tudok aludni.

2020.06.13. szombat. Minden ugyanaz, mint pénteken, csak este elkezdek kertészkedni és annyira elfáradok, hogy majdnem összeesem. Elalszom a tv előtt, de amikor felriadok, olyan mintha kialudtam volna magam, nem tudok visszaaludni: xanax. Ez legalább segít. Meggyőződésem, hogy ez az idegrendszeremmel van összefüggésben: ami használ az a nyugtató és az alkohol. Na de ki akar ezekkel élni folyamatosan?

Megjött a másik antitest, rekordot döntöttem, kb tízszeresére emelkedett. Az orvosok szerint a plazmaadás mellékhatása. Érdekes, hogy azóta sem hívtak vissza plazmát adni, ennyire sokan vannak?

Lassan lecseng ez a hullám, vajon mikor jön a következő?

Ahogy egyre jobban lettem, elhatároztuk, hogy kollégálisan ismét vért adunk munkaidőben. Nem jutottunk el a bejáratig sem, négyen várakoztak kinn, ketten benn a folyosón, és ketten a pultnál. Vártunk 15 percet, de se ki se be senki. Gyors számítás után mondjuk 10 fő van előttünk, az 150 perc múlva bemehet az első tőlünk, sajnos erre nincs időnk, eljöttünk.

Haha, eltelt két hónap.

2020.08.20. Olyan rosszul lettem, hogy alig bírtam egy kirándulásról hazavezetni, általános gyengeség. Biztosan pszichés mert nagyon rossz hírt kaptam előző nap. Ha még összevetem azzal, hogy a nyaralás alatt szétugráltuk és szétfürödtük magunkat a családdal és benyaltam valami felső légúti vírust, akkor csinos dolog keveredett ki belőle. Nagyon rendesek a plazmadokik, annyira rosszul voltam, hogy újra leteszteltek. Az eredmény várható, minden negatív.

Az eredmény senkit sem lepett meg, hiszen minden negatív, továbbra sem kerestek plazma miatt, pedig még mindig több van, mint amikor elkezdtem adni a cuccot.

Megnéztek tényleg mindenre és kiderült, hogy a lupus értékeim nem sokkal határérték felettiek, mire a doktornő azt mondta, hogy valószínűleg ez is utóhatás, és 3 hónap múlva kontrollt írt elő. Remélem ezt követik nálam okosabbak is, mert kár lenne ha pocsékba menne a sok információ az utóhatásról. Egyébként a doktornő annyira hiszi hogy pszichés a dolog, hogy jógát és relaxációt írt elő.

Helyette focizok, mint régen. Nem veszek észre különbséget, futni továbbra is tudok, bár hülyén hangzik de érzem a tüdőm felső részét. Nem fájdalom vagy diszkomfort érzés, de érzem és kész. A focival kapcsolatban parázok, mert szerintem a legkomolyabb kockázatok egyike amikor az ellenfél fél centiről liheg a nyakadba, arcodba.

Elhatároztam hogy leállok egy kicsit a focival. Könnyen is ment, mert a legutolsó alkalommal eltörtem az ujjam. Begipszelték, nem vicc. 

------

Ha gyorsan összefoglalnám a covidomat, akkor március 14-én lett komoly, és április elejére majdnem tünetmentes lettem. Április közepén kezdtem visszaesni, akkor is vettek fel a kórházba, de már negatív tesztet produkáltam. A változatos tünetek májusig kitartottak.

Nagy snitt után június elején újra jött egy hullám, ami kb 10 napig tartott, majd augusztusban egy következő, ami legrosszabb része egy hétig, de összesen kettőig.

Itt tartunk most, de benyaltam egy náthát a legkisebb fiamtól.

Van egy olyan teóriám is, hogy ezen időkben mindig bekaptam valami pitiáner vírust, amit máskor szinte észre sem veszek, és a szervezetem úgy reagált, mintha visszajött volna a covid.

Nagy kérdés, hogyan reagál a szervezetem ha kérek egy influenzaoltást, van-e erre már precedens, hogy volt covidos plusz influenza oltás.

Érdekes, hogy egy ideig a covid után elég jól bírtam az italt, azt vettem észre sokkal nehezebben leszek spicces. Szerencsére ez azóta elmúlt, visszatért a jótékony és pénztárcabarát átlagos fogyasztás.

A maszk viselésére buzdítom az ismerőseimet. Szerencsére cégen belül elég sikeres vagyok, sokan hordják az irodában is. Terepen már kevesebben, de jó példát mutatok és kitartok. Meggyőződésem, hogy nem a Tescoban vagy az újságosnál kapjuk el, hanem zömmel a munkahelyen. Az egyik kolléga kicsit bulikázott az este, vagy volt egy kis sportolás, benyalta és lehet hogy nem is tud róla. Mi meg mert ismerjük, nem gyanakszunk pedig kellene. Sokkal nagyobb a kockázat, mint bárhol.

Egyre többen kapják el, ügyfeleink, partnereink, többen kórházba is kerültek, a lányom osztálytársa, az osztályfőnökének lánya, a kolléganőm fia, egy másik férje, stb. Nem gondoltam volna júniusban hogy ez lesz belőle.

---------

EPILÓGUS:

(Innentől megint én, a cikk szerkesztője/közlője beszélek):

Október 29., csütörtök. Az elmúlt hónapokban annyit leveleztünk-cseteltünk Károllyal a naplója miatt, hogy egészen jóba lettünk, különös tekintettel arra, hogy mindketten szenvedélyes pergető horgászok vagyunk, ami a szexnél is jobban összehozza az embereket. Annyira, hogy keddre megbeszéltük életünk első való életbeli találkozóját, nyilván egy dunai horgászladikba. Mivel eddig 3/4 részben a koronavírusról kommunikáltunk, élőben elő sem került a téma. Mindaddig, míg Károly a peca közben el nem kezdte magát előbb furcsán, majd rosszul érezni. De annyira, hogy majdnem ki kellett kötnünk idő előtt. Végül kicsit jobban lett, így kint tudtunk maradni a tervezett ideig. Mesélte közben, hogy másnap vidékre kell utaznia munkaügyben, de a peca utáni reggelen azt írta cseten, hogy annyira rosszul volt, hogy egész éjjel nem tudott aludni, lemondta a munkautat és megy teszteltetni magát. "Ez az igazi életközeli újságírás! Megfertőzött a saját vírusnaplóíróm!" - mondtam magamban elégedetten, de ma, csütörtökön reggel csalódnom kellett, Károlynak ugyanis ez a tesztje is negatív lett. Aki ezt közölte vele, azt is elmesélte neki, hogy csak az ő praxisukban nagyon sok vele egykorú, covidon átesett páciensnél tapasztalták ugyanezt. Mármint a markáns rosszulléttel igen, pozitív lelettel viszont nem járó utózöngéket. Amikről, mivel új betegségről van szó, senki sem tudja, hogy pár hónap után elmúlnak, vagy örökre meg fognak maradni.

Címlapképünk illusztráció: Jörg Carstensen/dpa Picture-Alliance via AFP