Egy újságíró meggyilkolása tette láthatóvá a maffiaállam működését

  • Hetek óta sorra csuknak börtönbe magas rangú rendőröket, ügyészeket és üzletembereket Szlovákiában. 
  • Az akciókat költői fedőnevekkel látták el, mint „Tisztítótűz”, „Isten malmai”, „Júdás”.
  • Mi történik? Hogy kezdődött? Mi köze hozzá a politikának, és még inkább Jan Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának? 
  • Erről beszélgettünk a szlovákiai korrupciókutatás kitűnő ismerőjével, Soltész Árpáddal. Újságíró, író, az ő politikai krimijéből készült minden idők legsikeresebb szlovák filmje, a Disznó (Sviňa) című tavalyi thriller is.
  • A vezetésével alakult meg tavaly az ICJK, azaz a Jan Kuciak Oknyomozó Központ, aminek év végéig ő az igazgatótanácsi elnöke.

Magyarországról nézve nehéz eligazodni a szlovákiai korrupciós botrányban. 2012 elején sokat hallhattunk egy bizonyos Gorilla-ügyről, egy Penta nevű gazdasági társaságról, és most ezek újra előjöttek. De már a 12-es hírek is arról szóltak, hogy egy bűnszövetkezet legalább egy évtizede behálózza a szlovák közéletet. Ez most ugyanaz a probléma, ami ezek szerint már közel 20 éve fennáll? Mi a Gorilla, mi a Penta, és hogy kapcsolódik mindez a mostani letartóztatásokhoz?

Nagyon leegyszerűsítve a Penta egy nagy pénzügyi csoport, amely kezdetben cégeket vásárolt fel, majd adott tovább, nagy haszonnal. Óriási lett a befolyásuk mostanra, különösen az egészségügyben, övék a második legnagyobb biztosító a piacon, sok kórházuk és egy óriási gyógyszertár-láncuk van, de más ágazatokban is erősek. A Gorilla pedig a szlovák titkosszolgálat egy régebbi akciójának a fedőneve volt, amelyben lehallgatták a Penta egyik konspirációs lakását, ahol a cég vezetői találkoztak politikusokkal, és ott beszélték meg, hogy ki mennyi pénzt kap majd a Pentának nyújtott előnyökért. 

A Gorilla akcióban szerzett adatok kiszivárogtak 2012 elején. Akkoriban a botrány leginkább a korábbi jobboldali kormányokat, a Dzurinda-kabineteket érintette, és teljesen maga alá is temette az akkori jobboldali pártokat. Ennek következménye volt, hogy Robert Fico, a névleg baloldali politikus, egyedül tudott kormányt alakítani. 

A Gorilla-ügy most újra előkerült, de annak, ami most történik, nem ez az alapja, és nem is ez a legfontosabb benne. 

Akkor mi a lényeg most?

Ami most történik, az a Kuciak-gyilkosság közvetlen következménye. Szlovákiában meggyilkoltak egy újságírót a menyasszonyával együtt, a saját házukban. Ez óriási tüntetéseket váltott ki, a legnagyobbakat az ország eddigi történetében. Ebbe bukott bele Robert Fico kormánya. A gyilkosság után a rendőrség valódi nyomozásba kezdett, mert abban a helyzetben egyetlen politikus sem engedhette meg magának, hogy beleszóljon a rendőrök és az ügyészek munkájába. 

Ezeknek a nyomozásoknak az lett a következménye, hogy jelenleg vizsgálati fogságban van két volt rendőrfőkapitány, az igazságügyminisztérium egy volt államtitkára, több bíró, köztük a legfelsőbb bíróságról való is, az adóhivatal nyomozócsoportjának egykori főnöke, és a különleges ügyészség volt főnöke. Vagyis az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés legfontosabb alakjai. Mindannyian korrupció, illetve szervezett bűnözésben való részvétel miatt vannak letartóztatásban. 

Az derült ki ugyanis, hogy Szlovákiában tényleg mindenkit meg lehetett venni. Voltak, akik büntetlenül lophattak, csalhattak, mert megvásárolták a büntethetetlenségüket. 

Magas rangú volt rendőrtisztek kezdtek a vizsgálati fogságban beszélni arról, hogyan működött ez az egész rendszer. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az egyik fontos ember, aki ezt a rendszert működtette, éppen Jaroslav Haščák, a Penta vezetője volt, őt szintén letartóztatták. 

Soltész ÁrpádFotó: DANIEL ARTHUR PHOTOGRAPHY

A Gorilla-ügy úgy merült most fel, hogy kiderült, hogy az akkoriban rögzített hangfelvételekkel többször is megpróbálták megzsarolni Haščákot, többször is eladták neki az anyagot, azt ígérve, hogy nem kerül majd nyilvánosságra. Ez egy eleme annak, hogy most mindenki mindenkire ujjal mutogat, és sorra derülnek ki súlyos bűncselekmények. 

Lassan nincs olyan hét, hogy ne kerülne vizsgálati fogságba olyan személy, aki valaha nagyon magas pozícióban volt, köztük olyanok is, akik csak néhány hónapja távoztak a hivatalukból. A különleges ügyészség vezetője például szinte az irodájából ment fogságba, hiszen csak alig néhány héttel korábban menesztették.

Tehát a tragikus gyilkosság után elindult egy átfogó vizsgálat, és most esnek ki a csontvázak a szekrényből?

Még csak ezt sem lehet mondani. Ez egy teljesen klasszikus dominó-hatás. 

Kuciak és menyasszonya gyilkosait már el is ítélték. A megrendeléssel vádolt Marian Kočnert első fokon felmentették, de még tart ellene az eljárás. 

Kočner a 90-es évek óta sokakat zsarolt, egy jól ismert szélhámos, szerepe volt Michál Kovač egykori államfő fiának elrablásában is 1995-ben, és ő szervezte a Markíza tévé átvételét is Mečiar idejében, sok nagy ügyben jelen volt régóta. Őt gyanúsították azzal, hogy megrendelte Kuciak meggyilkolását. A nyomozás során lefoglaltak nála több telefont és számítógépet, amelyek alapján kiderült, hogy szinte napi kapcsolatban volt bírókkal, ügyészekkel, és nagyon sikeresen egyengette náluk az üzleti pereit. A gyilkossági nyomozók ezeket az ügyeket átadták egy másik rendőrségi csoportnak, ahol ezeket elkezdték felgöngyölíteni. Ez egy külön nyomozás, ami Kočner illegális kapcsolataival foglalkozik, és ebből kezdtek el dőlni a dominók egymás után.

Kočner hatalma azon alapult, hogy az akkori főügyész, Dobroslav Trnka az ő embere volt. Előkerült például egy olyan videó, amin Marian Kočner szerel be egy rejtett kamerát Trnka irodájába, úgy, hogy Trnka is jelen van, és Kočner kommandírozza őt: „ne ide ülj, hanem oda, hogy a látogatódat jól lássa és hallja majd a kamera”.

Szintén nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetésük, amit Kočner vett fel, mint szinte az összes hívását. És ezen Trnkát rettenetesen lehordja, mert Haščákot a Gorilla-ügynek éppen azzal a felvételével próbálták valakik újra megzsarolni, amelyik Trnka széfjében volt akkoriban. Az volt Kočner baja, hogy ő maga egyszer már megzsarolta vele Haščákot, aki fizetett is neki, úgyhogy Kočner dühös volt, hogy Trnka emberei megpróbálták Haščáknak újra eladni ugyanazt a felvételt. Ez egy nagyon hosszú beszélgetés, amin Kočner úgy beszélt a főügyésszel, mintha az utolsó szolgája lenne. Üvöltött vele, és azzal fenyegette, hogy meg fogják ölni - valószínűleg a pentásokra célzott. Elég rémes az egész. 

Marian Kocner a bíróságon.Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Trnka szabadlábon van, de ellene is folyik eljárás. A Gorilla-ügyben évekig hivatalosan nyomoztak, a hangfelvétel ugyanis sosem került elő, csak a leirata, és ezért nem lehetett bíróságon bizonyítékként felhasználni, mert nem lehetett tudni, hogy a szöveg mennyire autentikus. És erre kiderült most, hogy a hangfelvétel az egész nyomozás alatt a főügyész széfjében volt.

Tehát kiderültek súlyos korrupciós ügyek, amelyek feltárása közben a Penta szálai is kibomlottak, de ez csak egy részlete az egésznek?

Az igazságszolgáltatási rendszert átszövő korrupció felgöngyölítése kezdődött most el. Andrej Kiska, az előző szlovák államfő maffiaországnak nevezte Szlovákiát, és úgy néz ki, hogy igaza volt. Az állam foglyul ejtésének nevezik ezt a jelenséget tudományosan. A legmagasabb rangú tisztviselők mindent csináltak, csak a munkájukat nem végezték, ez derül ki most. 

Csak egy példa: a már említett különleges ügyészséget azért alapították, hogy a súlyos korrupciós eseteket és a szervezett bűnözéshez kapcsolódó ügyeket feltárja. Ennek vezetője volt Dušan Kováčik, akinek 61 különböző eset volt az asztalán, és egyetlen egyben sem emelt vádat. Nyomozás helyett takarított, úgy is hívták, hogy „61-0 úr”. 

Nagyon bonyolult a helyzet, nem is tudom, hogy a magyarországi olvasóknak mennyire lehet elmagyarázni. Olyan ez, mintha Magyarországon valaki tényleg elkezdett volna nyomozni Boros Tamás Aranykéz utcai felrobbantása után, és a rendőrség legfelső emeleteiről kerülnének nyilvánosságra nagyon súlyos felvételek a szervezett bűnözőkkel való összefonódásról.

Ezek a korrupt igazságszolgáltatási vezetők szorosan együttműködtek egymással. Úgy tűnik, hogy a rendszerben volt még egy fontos szereplő, bizonyos Norbert Bödör, akinek az apja a legnagyobb szlovákiai őrző-védő szolgálat, a Bonul tulajdonosa. Ez a cég rengeteg fontos állami megrendelést kapott, például atomerőművet őrizhettek, stb. Fico nyíltan jóban volt a Bonul vezetésével, részt vett például a cég karácsonyi fogadásain, de jóban volt velük Fico egykori belügyminisztere is. A mostani nyomozásból az látszik, hogy a szlovák rendőrséget lényegében Norbert Bödör irányította. És nem a rendőrfőkapitány. Miközben Norbert Bödör hivatalosan egy senki, még a Bonul-nál sincs tisztsége vagy résztulajdona. 

Tehát a Gorilla-ügy alapján kibukott korrupciós összefonódás már a Dzurinda-kormányok alatt létezett, de sokkal kiterjedtebbé vált a Fico-kormányok idején?

Igen, alaposan kiterjedt és megerősödött. A Dzurinda időkben a korrupció nem volt ennyire rendszerszintű, mint a Fico-kormányok idejében. A Gorilla-akcióban feltárt esetek is inkább ad hoc jellegűek voltak, Haščák konkrét üzletekről beszélt például egy miniszterrel, ezek egyszerűbb korrupciós ügyletek voltak. 

Amit viszont most látunk, az a szervezett bűnözés formáját mutatja, egy olyan rendszer látszik kibomlani, amiben benne volt a rendőrfőkapitány, az adóhivatal nyomozócsoportjának az igazgatója és a rendőrség lehallgatásokkal és megfigyelésekkel foglalkozó technikai részlegének a főnöke is, többek között. Az derült ki, hogy ők megbeszélték, hogy kit figyeljenek meg, kit zsaroljanak, ki ellen ne indítsanak eljárást adócsalás miatt, stb. Precedens nélküli a világban, hogy ilyen magas rangú emberek ilyen nagy számban vannak most vizsgálati fogságban Szlovákiában.

Most egy igen színes, sokpárti kormánykoalíció van hatalmon Szlovákiában. Azért indulhatott meg most ez a nyomozássorozat, mert a hatalmon lévők közül senki sem érintett?

Nagyon szeretnék a kormánypártok ezt állítani, de ez tulajdonképpen nem igaz. Ez a megtisztulási folyamat már akkor elindult, amikor Robert Fico az újságíró meggyilkolása után lemondott a miniszterelnökségről, és 2018-ban Peter Pellegrini lépett a helyére, szintén a Smer pártból. 

Valójában annyi történt, hogy akkoriban a közvélemény óriási nyomás alatt tartotta a politikát, és egyszerűen senki nem merte felemelni a telefont, hogy rászóljon a nyomozókra, hogy „ezeket az embereket hagyd békén”. Egészen addig ez így működött. 

De a rendszer a gyilkosság után az egyik napról a másikra összeomlott. Tele voltak az utcák tüntető emberekkel, ilyet addig Szlovákia nem látott. 

A tömeg a gyilkosság kivizsgálását követelte, ami közben elkezdtek dőlni a dominók. Senki sem merte már a folyamatot megállítani, és a nyomozások folytatódtak, függetlenül attól, hogy melyik párt került közben hatalomra. 

Tüntetés Kuciak meggyilkolása után egy héttel Pozsonyban.Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A helyzet Igor Matovič miniszterelnöknek most megfelel persze, mert ebben a pillanatban az ő politikai ellenfelei kerültek rács mögé, úgyhogy nem áll érdekében leállítani a vizsgálatokat. De közben a vizsgálatok kezdik érinteni az egyik koalíciós pártot is, mert a szlovák információs szolgálat, azaz a kémelhárítás igazgatóját már az egyik kormányon lévő párt, a Sme Rodina (Család vagyunk) javaslatára nevezték ki, és ő is vizsgálati fogságban van éppen. Őt már a mostani kormány helyezte pozícióba. 

A mostani kormány hangos antikorrupciós retorikával állt munkába, de én nem hiszem, hogy igazán rendszerszintű változtatásokat vinnének végig, inkább csak személyeket cserélnek le. Matovič szereti mutatni, hogy „ezeket a disznókat mind rács mögé dugják”, de igazából ez nem az ő sikere, és akkor sem tudná megállítani ezt a folyamatot, ha akarná. 

Ezeknek a nyomozásoknak van központi felügyelete, akár intézményi akár személyi szinten? Van egy különleges ügyész, aki összefogja az ügyeket?

Nem, az egyes eseteket külön ügyészek kezelik. A legtöbb ügyben a NAKA, a nemzeti nyomozó ügynökség nevű rendőri csoport jár el, amely a legsúlyosabb ügyekkel foglalkozik. Éppen e csoport korábbi főnökei vannak többek között vizsgálati fogságban most. De nincs egy főnyomozó, főügyész vagy főbíró, aki összefogná ezeket az eseteket. 

Bármennyire is korrupt a rendszer, azért a benne dolgozók 60-70 százaléka szeretné tisztességesen elvégezni a munkáját. Ha hagyják nekik. És most, hogy egyszerre csak hagyták őket dolgozni, meg is csinálják a munkát, ennyiről van szó. 

Martina Kusnirova és Jan Kuciak fotója, egy idei megemlékezésen.Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

A magyarországi olvasók előtt a szlovákiai bűnözés fejezeteiből leginkább a dunaszerdahelyi maffia ismert, erről könyvek is megjelentek. Az egy teljesen másik történet? 

Az egy egészen más történet. A dunaszerdahelyi alvilág volt a legdurvább az országban. Emlékszem, amikor a Pápay-klán tagjait lemészárolták 1999-ben a Fontana nevű bárban, akkor még Kassán, az ország másik felén is pezsgővel ünnepeltünk. Persze nem szép dolog valakinek a halálát ünnepelni, de ők tényleg akkora állatok voltak, hogy mindenki örült, hogy végeztek velük. Akkoriban egy nagyon speciális alvilág volt, hasonló csoportokkal az ország minden részén. Ezek még a Meciar-kormány gyakorlatával függtek össze, mert akkoriban a titkosszolgálat használta piszkos munkákra a legprimitívebb bűnözőket, és cserébe hagyták, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak. Miután Mečiar elvesztette a választást 1998-ban, a Dzurinda-kormányok nyolc év alatt ezt az egészet kitakarították. Sokáig tartott, nem volt egyszerű. De ez a történet a mai eseményekhez sehogy sem kapcsolódik.

Még egy magyar vonatkozású kérdésem lenne. A mostani eljárásokban látszik-e érintettsége a magyar pártoknak, akár a Hídnak, akár az MKP-nak?

Egyelőre azt hiszem, hogy nem, de ez nem jelenti azt, hogy valami nem bukkanhat még elő. Azért fogalmazok így, mert a nyomozás szerint a korrupciós mechanizmus része volt az állami földeket kezelő hivatal, amely a kárpótlással is foglalkozott. Valószínűnek látszik, hogy e hivatalnál is sok korrupció volt, és e hivatal nagyon sokáig a magyar párt kezében volt, mert ők mindig a mezőgazdasággal foglalkozó, illetve sok EU-s pénzt átfolyató szervezeteket kérték, amikor kormányon voltak. Remélem, hogy ezekből az ügyekből is felgöngyölítenek még valamennyit. Biztosan állítani nem merném, de előfordulhat még, hogy esetleg magyar politikust is elkap a gépszíj. 

Az utolsó erős magyar politikus itt Bugár Béla volt, aki nagyon elrontotta, amikor csatlakozott a Fico-kormányhoz, és ez a politikai karrierjébe került. Egyébként őt is összefüggésbe hozták Kočnerrel, éppen a gyilkosság után, amikor a tüntetések zajlottak. Bugár a feleségével a Maldív-szigeteken üdült, és ott találkozott Kočnerrel. Bugár azt állítja, hogy ez teljesen véletlen volt. Mindenesetre úgy néz ki, hogy Kočner igyekezett őt akkor rábeszélni, hogy ne lépjen ki a Fico-kormányból, próbálta minden erejével megmenteni a kormányt. 

Mik az ön várakozásai, mekkora fordulatot hoz ez a mostani letartóztatási hullám, elindul egy megtisztulási folyamat Szlovákiában?

Elindult, folyamatban van, a kérdés, hogy meddig tud megmaradni. A mostani kormány annyira dilettáns, annyira rosszul végzi a dolgát, hogy egyre nagyobb a felháborodás. Kaotikusan menedzselik a járványt, minden nap új ötletekkel jönnek, és azt még aznap háromszor megváltoztatják. 

Néhány napja Kassán például egyszerre negyven vendéglátóhely kinyitott a tilalom ellenére, tiltakozásul, mert nem kapnak elég támogatást a kormánytól a túléléshez. Azt mondták, hogy nekik mindegy, hogy a büntetés miatt mennek tönkre, vagy azért, mert zárva kell tartaniuk. Ami igazán érdekes, hogy ezt a kampányt a fasiszta párthoz, azaz Kotlebáékhoz nagyon közel álló személyek szervezték. 

Tehát most az ellenzék a következőkből áll: Fico pártjából; a saját pártot alapító, de volt Smer-es kulcsfigurákkal magát körbevevő Pellegriniből; és a fasisztákból, azaz Kotlebáék pártjából. Ők tehát az alternatíva. A korrupciót csúcsra járatók és a neonácik.

Ha a mostani kormány belebukik a saját amatőrizmusába, ami könnyen előfordulhat, akkor szerintem az új kormány ezt a megtisztulási folyamatot le fogja állítani. Úgyhogy ebből a szempontból fontos lenne, hogy Matovič kormánya a hátra lévő több mint három évet kihúzza. Csak félő, hogy ők meg másképpen fogják tönkretenni az országot. Ráadásul én szisztematikus antikorrupciós törvényhozást nem látok, sőt, egyelőre gyengítik azokat az intézményeket, amelyek kulcsfontosságúak a korrupció-ellenes harcban. Nem vagyok túlságosan optimista.

Ugyanakkor, ha csak azt nézem, amit eddig felgöngyölített a rendőrség, és ami eddig nyilvánosságra került, már az is eredmény. Ha ezeket az embereket nem is fogják elítélni, ezt már nem lehet visszacsinálni. Sokan most nyíltan beszélnek arról, hogy ki, mikor és mennyi pénzért, mit tudott elintézni, milyen visszaélések történtek. Nem tudom elképzelni, hogy ezek az emberek valaha még pozícióba kerüljenek. A jövőben talán mindenki meggondolja, hogy milyen messzire mehet el, mert talán mindenki fejében ott lesz ezentúl, „hogy egyszer megváltozhatnak a dolgok, és akkor én is börtönben végzem”. 

Címlapkép: VLADIMIR SIMICEK / AFP