Sinka kutya, a magyar dingó

2021 január 24., 13:01

Jó lesz, ki tudunk menni a tanyára, néz Kóczián Sándor elégedetten az autóra. Huszonéves Toyota terepjáró, az összkerék vagy működik vagy nem. Sándor először a hosszú pásztorbotját rakja be az utasülésre, kell a demóhoz. Reménykedek, hogy a bemutató nem tartalmaz majd kutyabántalmazást, mert amikor utoljára a Hortobágyon jártam, csupa szadista pszichopatával találkoztam, akik laposfogóval csípték le a kutya szemfogát, hogy ne károsodjon a gyapjú, és dróttal akasztották fel, ha rosszul teljesített. A pásztorkutyák élete sem romantikusabb, mint a pásztoroké.

Toyota 4Runner 1997, a szerzőé, nem eladó
photo_camera Fotó: winkler róbert

Új magyar kutyafajta?! Hell yeah! Jászszentandrás szélén egy földútra hajtunk, aztán durvább földútra, ropog a kerekek alatt a jégkérges sár, mélyülnek a kátyúk. Stikában rányomok a terepváltón a 4WD-gombra; nem működik, de nem verem nagydobra. Terepgumim sincs, csak négyévszakos, de Sándor profin mérte fel a helyzetet, meg különben is van traktorjuk, ha elakadnánk. De nem akadunk. Azért jöttem, hogy élőben lássak sinka kutyát. Bede kolléga csodálkozott rá legutóbb a tiszato.hu cikkét olvasva, hogy van egy új magyar pásztorkutya, én is rögtön rácsodálkoztam, mert erről nem is hallottam. Az utóbbi húsz évben inkább autókkal foglalkoztam, akkor tenyészthették ki a hátam mögött a sinka kutyát. Másképp lehetetlen. Próbáltam behozni a lemaradást, találtam is pár cikket a magyar dingóról. Mielőtt azonban nagyon beleélnénk magunkat a magyar dingóba, vegyük át az eredetit.

photo_camera Cirkás lábú magyar dingó. Szerző: winkler róbert

Az eredeti dingó, vagyis A dingó ausztrál kutya. A brit hódítók leírása szerint az ausztrál bennszülötteknek ez volt az egyetlen háziállatuk. Watkin Tench 1789-es útleírása szerint a későbbi Sidney területén élő őslakosok dingónak nevezték a kutyákat, amelyek leginkább az angol foxterrierekre hasonlítottak. A dingókat ma félvad kutyaként tartják nyilván, mert bár az őslakosokkal aludtak és vadásztak, külön, embermentesen is életképesek. Plusz nem voltak szelektíven tenyésztve. Már amennyiben az anyatermészet szelekcióját nem tekintjük komolyabb szelekciónak, mint amikor egy hivatalos kutyaszépségversenyen a fél mezőny különféle nyugtató és stimuláns gyógyszerekkel, meg szőr-és orrfestékekkel csal. Ráadásul nemhogy tenyésztés nem történt, Ausztráliában a birkanyájakat dézsmáló vad dingókat már az 1800-as évek elejétől kifejezetten irtották. Szóval szelekció volt gazdagon.

Jersey tehén
photo_camera Jersey tehén. Fotó: winkler róbert

A vad dingók annyira vadak, hogy ausztrál nemzeti parkokban külön kérik a látogatókat, hogy ne etessék őket, mert balesetveszélyes, bár legtöbbször a dingók csak kisebbeket harapnak a kézbe, mely enni ád. Ezzel együtt van valami delejes vonzerejük, mert már Budapesten is egész sok ausztrál pásztorkutyát látni. Az ausztrál pásztor kutya pedig tartalmaz dingót, látszik is rajta. Ausztrália éghajlata elég radikálisan különbözik Újlipótvárosétól, ahol nyáj meg egyenesen nulla - és mégis. Ausztráliában természetesen nemzeti büszkeség, és Mad Max 2-kutya, a filmbelinek egyébként az volt a neve, hogy Kutya.

Jobbról Szikra, ordas szuka
photo_camera Jobbról Szikra, ordas szuka, középen Sándor. Kukucskál: Finánc. Fotó: winkler róbert

Van egyébként nálunk is a telepen igazi dingó, legalábbis a gazdája azt mondja, hogy az. Mi a bánatnak kell valakinek igazi dingó? Nem egyszerű kérdés.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.