Sinka kutya, a magyar dingó

Jó lesz, ki tudunk menni a tanyára, néz Kóczián Sándor elégedetten az autóra. Huszonéves Toyota terepjáró, az összkerék vagy működik vagy nem. Sándor először a hosszú pásztorbotját rakja be az utasülésre, kell a demóhoz. Reménykedek, hogy a bemutató nem tartalmaz majd kutyabántalmazást, mert amikor utoljára a Hortobágyon jártam, csupa szadista pszichopatával találkoztam, akik laposfogóval csípték le a kutya szemfogát, hogy ne károsodjon a gyapjú, és dróttal akasztották fel, ha rosszul teljesített. A pásztorkutyák élete sem romantikusabb, mint a pásztoroké.

Fotó: winkler róbert

Új magyar kutyafajta?! Hell yeah! Jászszentandrás szélén egy földútra hajtunk, aztán durvább földútra, ropog a kerekek alatt a jégkérges sár, mélyülnek a kátyúk. Stikában rányomok a terepváltón a 4WD-gombra; nem működik, de nem verem nagydobra. Terepgumim sincs, csak négyévszakos, de Sándor profin mérte fel a helyzetet, meg különben is van traktorjuk, ha elakadnánk. De nem akadunk. Azért jöttem, hogy élőben lássak sinka kutyát. Bede kolléga csodálkozott rá legutóbb a tiszato.hu cikkét olvasva, hogy van egy új magyar pásztorkutya, én is rögtön rácsodálkoztam, mert erről nem is hallottam. Az utóbbi húsz évben inkább autókkal foglalkoztam, akkor tenyészthették ki a hátam mögött a sinka kutyát. Másképp lehetetlen. Próbáltam behozni a lemaradást, találtam is pár cikket a magyar dingóról. Mielőtt azonban nagyon beleélnénk magunkat a magyar dingóba, vegyük át az eredetit.

Cirkás lábú magyar dingó.Szerző: winkler róbert

Az eredeti dingó, vagyis A dingó ausztrál kutya. A brit hódítók leírása szerint az ausztrál bennszülötteknek ez volt az egyetlen háziállatuk. Watkin Tench 1789-es útleírása szerint a későbbi Sidney területén élő őslakosok dingónak nevezték a kutyákat, amelyek leginkább az angol foxterrierekre hasonlítottak. A dingókat ma félvad kutyaként tartják nyilván, mert bár az őslakosokkal aludtak és vadásztak, külön, embermentesen is életképesek. Plusz nem voltak szelektíven tenyésztve. Már amennyiben az anyatermészet szelekcióját nem tekintjük komolyabb szelekciónak, mint amikor egy hivatalos kutyaszépségversenyen a fél mezőny különféle nyugtató és stimuláns gyógyszerekkel, meg szőr-és orrfestékekkel csal. Ráadásul nemhogy tenyésztés nem történt, Ausztráliában a birkanyájakat dézsmáló vad dingókat már az 1800-as évek elejétől kifejezetten irtották. Szóval szelekció volt gazdagon.

Jersey tehén.Fotó: winkler róbert

A vad dingók annyira vadak, hogy ausztrál nemzeti parkokban külön kérik a látogatókat, hogy ne etessék őket, mert balesetveszélyes, bár legtöbbször a dingók csak kisebbeket harapnak a kézbe, mely enni ád. Ezzel együtt van valami delejes vonzerejük, mert már Budapesten is egész sok ausztrál pásztorkutyát látni. Az ausztrál pásztor kutya pedig tartalmaz dingót, látszik is rajta. Ausztrália éghajlata elég radikálisan különbözik Újlipótvárosétól, ahol nyáj meg egyenesen nulla - és mégis. Ausztráliában természetesen nemzeti büszkeség, és Mad Max 2-kutya, a filmbelinek egyébként az volt a neve, hogy Kutya.

Jobbról Szikra, ordas szuka, középen Sándor. Kukucskál: Finánc.Fotó: winkler róbert

Van egyébként nálunk is a telepen igazi dingó, legalábbis a gazdája azt mondja, hogy az. Mi a bánatnak kell valakinek igazi dingó? Nem egyszerű kérdés. Berki Krisztián annak idején egy használt, szürkeimportos Bentley GT-vel fejezte ki, hogy nagyon gazdag ember, tehát simán lehet pénzt bízni rá, mert eszelős tempóban fial. Az autó tökéletes önkifejező eszköz, de amennyiben nem a normcore hozzáállásodat akarod kifejezni egy középszürke Octaviával, borzalmasan költséges tud lenni. Lehet öltözködni is, aláírom, de az meg bonyolult.

Magyar tarka tehén.Fotó: winkler róbert

És hát… van a kutya. Kemény vagyok? Pitbull! Tényleg kemény vagyok? Yorkshire terrier. (Növényi Norbert.) A magyarsághoz való viszonyulásunkat is ki lehet fejezni kutyával, a magyar kutyafajtákat illik tudni felsorolni, bár én is mindig kihagyom valamelyiket, ha mást nem, a szálkás szőrű magyar vizslát, vagy az erdélyi kopót. Van tehát a két magyar vizsla, az erdélyi kopó, puli-pumi-mudi, kuvasz-komondor, és… ja, a magyar agár, azt is ki szoktam felejteni.

Enyhén gátlásos vörös sinka.Fotó: winkler róbert

A dingóstílusban csúnya kutyák mellett szól, hogy egy angol bulldog úgy csúnya, hogy egészségügyi csődtömeg, mondhatni állatorvosi kutya, de mopsznál sem hátrány, ha van a családban állatorvos. Az újhullámos rondaságoknak viszont nincsenek légúti problémái (mopsz), nem szorulnak plasztikai műtétek sorára, csak hogy kilássanak a fejükből (shar pei), és császármetszés nélkül is tudnak szülni (bulldog). A pásztor- illetve általában a jó munkakutyák ellen pedig az szól, hogy ha nem adunk nekik munkát, de minden nap, hamar egymás agyára megyünk.

Egy földút-kereszteződésben balra fordulunk, már látszik a tanya, Sándorék családi gazdasága, ahol ő többek között pásztor beosztásban dolgozik. Teheneket tartanak és tenyésztenek, a tejet és a borjakat eladják, anyu csinál sajtot és túrót is, és mivel szabadon legeltetik a teheneket, kellenek a pásztorkutyák. Azokból adják el a szaporulatot, ha van, én is így találtam ide, egy sinka kutya apróhirdetésre. Amúgy rosszkor jöttem: a sinkák itt vannak, a tehenek is itt vannak, de télen nincs miért, hová, honnan hajtani. A tehenek kint vannak a mezőn, eszegetik a szénát, a karámban rengeteg szalmán néhány kisborjú, meg az anyukájuk, és néhány igen elégedett és barátságos sinkakutyakölyök. A sinka - vagy ahogy Sándor szerint az öregek mondják, sinkó - eredetileg azt jelenti, sima szőrű, és úgy képzelem, a hagyományos (=elfajzott, túltenyésztett) pásztorkutyáktól való megkülönböztetést szolgálja. Az elismert magyar  pásztorkutyák ha nem is annyira szőrösek, mint a puli, azért a pumi és a mudi is elég bundás. Főleg a sinkához képest. A pulit már fél évszázada is lenézték a pásztorok, a pumit és a mudit is hamar utolérte az ebtenyésztő végzet, a küllemre válogatás.

Idősebb Kóczián Sándor.Fotó: winkler róbert

Ahogy a faluban Sándor apukája, az eggyel idősebb Kóczián Sándor meséli: „Rendkívül ügyes kutyák. Benne van a vérükben. Meg van veszve, mindig hajtana. Lobbanékonyak. És ha borzasztó meleg van, akkor se fekszik be a fa alá, akkor is megy. Jó, ha gyors, mert ha eső van, vagy vihar, és megszalad a jószág, gyorsan össze kell terelni, és visszahajtani. A Finánc nagyon tüzes, de az első sinka kutyám, a Bojtár is ilyen volt. Ez a gyep 89 hektár. Láttam egyszer, hogy a túloldalán mennek bele a búzába a tehenek. Én meg a másik sarkán jöttem kifelé, mert a gulyás elaludt. A Bojtár mellettem volt, tudta, hogy baj van, csak várta, mit mondok. Szóltam, hogy Bojtár, elejire, és mint a golyó, már vágtatott. Fordította vissza, aztán járt a hátuljánál. Ezek a magyar pulihoz képest ég és föld. A mudihoz képest is. Tikkasztó melegben főleg.”

Nagyon előírásosan hegyes fülű vörös kölyökFotó: winkler róbert

„A Pipás azt mondta, Hortobágyon a 70-es éveken már volt sinka. Hajtókutya kellett, terelő. Hallottam, hogy ezek a sinkák jobbak, mint a pulik. A Hortobágyon ha pásztorokkal beszélt az ember, mint a Pipásék, mind ezt mondták. Most is sinkák vannak nagyrészt. Én a Mészáros Jóska bácsitól vettem először, ahogy megyünk a Hortobágyra, ott volt baloldalt a tanyája, csak leégett azóta. Ő birkákat tartott – van marhás és birkás sinka is. Neki voltak kanálfülű sinkái is; felálló, de kanál alakú fülekkel. Jóska bácsinak voltak ezek a nagy sinkái, a mieink kicsit kisebbek.”

Tigris, a csóka szemű border collie.Fotó: winkler róbert

„Nekem régebben főleg border collie-k voltak. Amikor bejöttünk a birkával a tanyára, 14 évig volt a Jumurdzsák, csókaszemű, mint a Tigris. Az öreg Kollár Jóska bácsinak, aki vérbeli juhász, adtam két sinka kutyát. A birkák hét kilométerrel kijjebb voltak, a juhásztanyán. Nyolchónapos kutyák, soha nem jártak máshol, csak a tanyán. Eljött értük az öreg, elvitte őket Sarudra, az 40 kilométer. Az egyik egy hét múlva hazajött. Beszélek a Jóska bátyámmal, mondom, mi újság, Jóska bá’? Azt mondja, elment a kutya. De nem elment: hazajött. Egy ilyen sinka kutyát, mint a Szikra, csak bogárfeketében, elvittünk az Üveges Bélával, egy haverommal 30 kilométerre, Tarnaszentmiklósra. Betettük a kutyát a kocsi farába. Ott kivettük, nappal már legeltettünk vele, de este nem kötöttem meg. Reggel látom, nincs meg a kutya, hazament; reggelre, harminc kilométerre. Olyan ügyesek ezek a sinkák. Utána aztán már megszokott.”

Fekete sinkakölyök jerseyborjúval.Fotó: winkler róbert

Magamtól valószínűleg sosem jöttem volna rá, hogy a sinka egy kutyafajta. Pedig viszonylag szigorú a sztenderd: hegyes fülű, kunkorodó farkú, sima szőrű kutyák fekete, fehér, vörös színben. Külön szín a cirkás lábú - feketés kutya tigrismintás lábakkal -, vagy Sándor kedvenc sinkája, Finánc, aki mézes (sárga) lábú, és az odas, ami amolyan németjuhász-szín. Az egyik kölyöknek levágták a farkát, mert nem kunkorodott, ami elég barbár. Viszont látok bennük egy olyan biológiai sokféleséget, és a tenyésztésben olyan teljesítménycentrikusságot, hogy az a benyomásom, hogy sinkának lenni inkább beosztás, mint származás.

Balról jobbra: borjú, fekete sinkakölyök, vörös sinkakölyök.Fotó: winkler róbert

A sok kutya amúgy láthatóan nem fél, legfeljebb egy-két gátlásos van köztük. Tigris, a csókaszemű (nem félvak, csak felemás) border collie is barátkozásképpen vicsorog olyan félelmetesen. Ilyet még nem láttam, komolyan, mint egy horrorfilmben, felhúzza az ínyét, de közben csóválja a farkát és billegeti a fülét, szóval megsimogatom, és életben maradok.

Májzli hibrid a fekete sinka ellen.Fotó: winkler róbert

Sándor körbevisz a tanyán, megmutatja a kölyköket, állatul néznek ki a hegyes füleikkel és kunkori farkukkal. Aztán lesz belőlük, ami lesz, hát ez ilyen. Mostanában a vöröseket keresik jobban, és amúgy itt a pásztorszektorban nincs kutyarasszizmus, mert volt nálunk német juhász is betanítva. Rendesen hajtott, ugyanúgy, mint ezek, lassabb volt, de jó kutya. A sinka kutyát a csúnyasága menti majd meg a túltenyésztéstől, gondolnám, de hát ugye ott a mudi, az mekkora sztár, és van már belőle valami különlegesen rettenetes, fekete-fehér foltos változata, amivel még felnőtteket is lehet traumatizálni.

Finánc már megint rettenetesen koncentrálFotó: winkler róbert

Persze az ördög nem alszik, ha kitudódik, hogy új szittya kutya tűnt fel a láthatáron, percek alatt benedvesedhetnek az altrájtos kutyatartók. Az egy dolog, hogy mi itthon elbohóckodunk különféle dolgok hungarikummá avatásával, meg nemzeti értéktárral, de egy kutyafajta akkor lesz kutyafajta, ha elismeri a nemzetközi kutyás szövetség (FCI). A magyar vizslát például 1936-ban homologizálták, a kuvaszt és a pulit 1954-ben, furcsa módon az angol bulldogot csak 1955-ben, bár ahogy kinéz, az FCI honlapját is akkoriban tervezhették. Futott még: pumi és komondor 1954, erdélyi kopó, magyar agár és mudi 1963-ban.

Nyári konyha, itt készül a kutyakajaFotó: winkler róbert

Ezeket viszont nem a szépségükért vagy divatból veszik. És szerencsére a botot se úgy nézik, mint fenyítőeszközt, inkább mint távkapcsolót. Sándor szól, hogy most figyeljek, figyelek is, de nem úgy, mint Finánc, aki annyira rajta van a boton, a nyelve hegye kilóg a szájából, úgy koncentrál, már szinte az intés előtt indul a megfelelő irányba. Ha atlétika vb-n csinálná, visszafújnák a rajtot. Mondjuk így is vissza kell lőni, hogy legalább le tudjam fényképezni az indulást, Finánc pedig meglepően kevés üvöltözésre visszatér. Ebben az az igazán nagy attrakció, hogy a kutyák irtózatosan be vannak sózva, hajtanának, mert valamiért szeretnek marhát hajtani, és értenek is hozzá. De hónapok óta semmi érdemi meló.

Sinkakutya-rajtgép.Fotó: winkler róbert

Ha abból indulunk ki, hogy lapzártáig nemhogy a magyar dingót, de az ausztrál eredetit sem ismerte el fajtaként az FCI, hosszú út áll még előttünk. Egyfelől a nemzetközi kutyásszövetség, az FCI nyilván évek óta Soros kottájából játszik. Másfelől az ausztrál dingó sincs elismerve, mint fajta. És ha a sinka megvolt, jöhet a - köznapi fogalmaink szerint még annál is sokkal rondább - májzli, ami olyan, mint egy vedlett rabbikucsma. Sándoréknál az is van, igaz, keverék, de Sándor határozottan állítja, hogy a tiszta májzlinak yodásan kopasz, ritka szőrszálas a füle, a teste is amolyan mexikói kopaszkutya.

Elöl májzli-border collie hibrid, üldözőben cirkás lábú sinka.Fotó: winkler róbert

De azt se a jó megjelenéséért tartják, hanem a protestáns munkaetikájáért. Náluk tízezer egy kölyök, mármint a sinka, egy szakképzett kölyök 50. Van, aki betanítottat százezerért ad, ami Sándor szerint nem jó, mert egy pásztor keres havi 150 ezret, úgyhogy nem tudja kifizetni. Oké, hogy egy kutya simán él/dolgozik 10-12 évig, de erre azért nincs garancia. A magyar szürke marha felszarvalja, a ló megrúgja, és eltörik a lába. Pásztorkutyára meg nincs casco, és persze ha lenne, úgyis annyi lenne az önrész, hogy mindenképpen a pásztor szívja meg.