Szerénységre taníthatná az emberiséget, ha ráakadnánk egy fejlettebb idegen civilizáció nyomaira

2021 február 26., 11:14
  • Pár évvel ezelőtt az ‘Oumuamua névre keresztelt égitest felbukkanása felbolygatta a csillagászok világát, és az első észlelt csillagközi objektum körül azóta is rengeteg a kérdőjel.
  • Olyannyira sok, hogy a világ egyik legismertebb asztrofizikusa szerint komolyan kéne venni a lehetőségét, hogy az ‘Oumuamua egy idegen civilizáció terméke.
  • Avi Loeb, a Harvard asztrofizikusa mesélt nekünk arról, hogy milyen érvek szólnak a földönkívüli eredet mellett, és miért fogadják el ezt a felvetést annyira nehezen a világ tudósai.

2017. október 19-én rendkívüli dolgot fedezett fel a Hawaii szigetén található Pan-STARRS teleszkópon át Robert Weryk csillagász: a valaha észlelt első csillagközi objektumot, azaz egy olyan égitestet, ami nem a mi Naprendszerünkből származik.

A rejtélyes látogató ekkor már sebesen távolodott a Földtől, és a csillagászoknak összesen 11 napjuk volt, hogy további adatokat gyűjtsenek róla. Az objektumot a hawaii ‘oumuamua kifejezés alapján nevezték el, ami szó szerinti fordításban annyit jelent, hogy előőrs, a Nemzetközi Csillagászati Unió pedig később úgy fordította le a nevet, hogy „távoli hírhozó, aki elsőként érkezik”.

Az ‘Oumuamua látogatása világszerte felkeltette a csillagászok és az asztrofizikusok érdeklődését, és ez az érdeklődés csak tovább nőtt, ahogy érkeztek be az újabb, és egyre különösebb adatok. Az égitest körül ugyanis nagyon sok volt a furcsaság. Olyannyira sok, hogy egy ponton egy rendkívül elismert asztrofizikus felvetette, hogy szerinte ezekre az a legegyszerűbb magyarázat, hogy az objektumot egy idegen civilizáció gyártotta.

Ha eddig nagy volt a tudományos felhajtás az ‘Oumuamua körül, akkor innentől tényleg elszabadult a pokol, nem volt nagyobb újság vagy tévécsatorna, ami ne foglalkozott volna a rejtélyes látogatóval, és a földönkívüli eredet lehetőségét felvető asztrofizikussal, Avi Loebbel.

Avi Loeb évtizedek óta a világ egyik legelismertebb asztrofizikusa, rekord ideig vezette a Harvard csillagászati tanszékét, számtalan magasan jegyzett tanulmány szerzője, alapítója és igazgatója a Harvard Fekete Lyuk Intézetének. És egy évvel az ‘Oumuamua felfedezése után arról írt, hogy nem szabad kihagynunk a lehetőségek közül, hogy nem egy természetes jelenséget, hanem egy mesterségesen létrehozott csillagközi tárgyat észleltünk.

Avi Loeb
photo_camera Avi Loeb Fotó: BRYAN BEDDER/AFP

Nem túl meglepő módon Loeb szavai hatalmas felhajtást okoztak. A feltételezés, hogy egy idegen civilizáció nyomai bukkantak fel a Naprendszerben, eleve izgalmasan hangzik, de ezúttal a pályája csúcsán lévő sztártudós állította ezt.

Loeb persze nem azt mondta, hogy a közelünkben felbukkant tárgy minden kétséget kizáróan egy idegen civilizáció terméke, csak azt, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján ez jobban megmagyarázza az ‘Oumuamua különleges tulajdonságait, mint az eddig felmerült, természetes eredet mellett érvelő elméletek.

Felvetését az elmúlt két évben könyvvé bővítette, ami idén januárban a világpremier idején magyarul is megjelent Földönkívüli, Egy idegen civilizáció első nyomai címmel. Az ‘Oumuamua különösségéről, a tudóstársadalomban tapasztalt ellenállásról és az idegen élet kutatásának fontosságáról Loeb otthonából, Zoomon keresztül beszélt nekünk.

Nem is számítottunk rá

Az ‘Oumuamua esetében az első igazán meglepő nem valamelyik tulajdonsága volt, hanem hogy egyszerűen észrevettük. Loeb több mint egy évtizeddel ezelőtt írt egy tanulmányt arról a kérdésről, hogy ha feltételezzük, hogy a többi, csillag körül keringő bolygórendszer hasonlít a miénkre, akkor számíthatunk-e arra, hogy csillagközi üstökösöket észlelhessünk a rendelkezésünkre álló Pan-STARRS teleszkóprendszer segítségével. És az előrejelző számítások szerint az jött ki, hogy ez a rendszer nem fog észlelni csillagközi tárgyakat. Épp ezért az ‘Oumuamua puszta észlelése is meglepetést keltett, Loeb is ezért kezdett el komolyabban érdeklődni iránta.

Ekkor még szó sem volt a földönkívüli eredet lehetőségéről: mint Loeb meséli, kezdetben általános meggyőződése volt a kutatóknak, hogy egy csillagközi üstökös nyomait fedezték fel. De ahogy érkeztek be az újabb és újabb adatok, világossá vált, hogy valami nem stimmel.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.